Office-ohjelmistojen aineisto-ohjeet

Office-ohjelmistot eivät varsinaisesti ole tarkoitettu painotuotteiden suunnitteluun, mutta pystymme tarvittaessa painamaan painotuotteita myös Office-ohjelmissa tehdyistä aineistoista.

Ota kuitenkin huomioon seuraavat asiat huomioon lähettäessäsi aineistoja, jotka on tehty Officella:

Lähetä aineistot painoon myös PDF-tiedostona

Saamme kyllä pääasiassa auki suurimman osan office-ohjelmien omista dokumenteista, mutta emme voi taata, että valmis painotuote näyttää samalta, kun olet sen itse suunnitellut, sillä office-ohjelmat eivät sisällytä tiedostoihinsa esimerkiksi fontteja emmekä voi taata, että meiltä löytyy samat fontit koneiltamme.

Lähetä painoon seuraavat tiedosto käytettäessä Office-ohjelmia:

  • Alkuperäinen työtiedosto
  • Työtiedostosta tehty PDF-tiedosto

Lähettämällä aineistot painoon myös PDF-tiedostona saamme tiedoston mukana kaikki käyttämäsi fontit ja kuvat. Ja juuri sellaisena, kun olet painotuotteesi suunnitellut!

Leikkuuvarat tarvittaessa

Mikäli painotuotteessasi on tarkoitus olla värillinen tausta tai mahdollisesti kuvia jotka ulottuvat aivan reunaan asti, tarvitaan leikkuuvarat.

Jos reunojen on tarkoitus olla valkoiset, leikkuuvaroja ei tarvita.

Microsoft Officen (tai muissa vastaavissa tekstinkäsittelyohjelmissa kuten Libre Office, Open Office, Mac-puolella Pages) ohjelmissa (Word, Powerpoint yms.) ei kuitenkaan ole mahdollista määrittää erillisiä leikkuuvaroja.

Reunoille voidaan silti tehdä lisää tilaa seuraavasti, jota sitten painossa leikataan pois:

Dokumentista tehdään 3 mm ympäriinsä suurempi kuin mitä valmis painotuote tulisi olemaan. Lisäksi suurennetaan marginaaleja lisäämällä jokaiseen reunaan +3mm marginaalia, jotta tärkeä materiaali ei leikkautuisi pois.

Älä kuitenkaan sijoita esimerkiksi tekstiä liian lähelle reunaa!

Esimerkkikokoja leikkuuvarallisille aineistoille:

  • A4 210 × 297mm > 216 × 303mm
  • A5 148 × 210mm > 154 × 216mm
  • A6 105 × 148mm > 111 × 154mm